L’Ateneu Parla amb AI sobre els drets humans a Filipines

El dia 17 de desembre a les 19 h acollim a l’Ateneu un acte del Grup local d’Amnistia Internacional de Sant Cugat i Cerdenyola del Vallès, un moviment global pels #DretsHumans.
Es tracta de la xerrada col·loqui amb Czarina Musni, advocada i defensora dels drets humans a Filipines. Comptarem també amb la presència de les colombianes Carolina Niño, psicóloga clínica que parlarà sobre l´adaptació emocional en el procès migratori i Eddy Laverde, líder social que explicarà el seu treball en la defensa dels drets humans.

Musni és originària de l’illa de Mindanao on exerceix d’advocada i de defensora de drets humans. Al seu país la seva feina i el seu activisme són etiquetats com a actes terroristes: “quan defenses els pobles indígenes, quan defenses els agricultors, quan demanes la fi del conflicte armat, quan demanes converses de pau, quan es demanen responsabilitats, quan es demanen drets bàsics, se t’etiqueta com a membre d’una organització que l’Estat ha qualificat de grup terrorista a través del procés de l’etiquetatge vermell”. La Czarina ha estat etiquetada més d’una vegada i sap que la seva vida corre perill.

L’advocada i activista centra la seva feina en la defensa de les persones més vulnerabilitzades: acompanya les comunitats indígenes locals en la defensa de les seves terres en enfront de les empreses que es dediquen a indústries extractives. Les seves defenses es contraposen sempre als grans interessos de les empreses i als del govern.

Forma part de l’organització National Union of Peoples’ Lawyers (NUPL), i de la seva organització afiliada a Mindanao Union Peoples’ Lawyers in Mindanao (UPLM), d’on és secretària general.

Ambdues entitats presten serveis legals gratuïts a les víctimes de violacions de drets humans. Musni també forma part de Karapatan, una aliança nacional que treballa per a la promoció i la protecció dels drets als sectors marginats i oprimits de la societat filipina.

Segons l’informe del Consell de Drets Humans 2020 sobre Filipines, a Filipines hi ha enormes barreres per accedir a la justícia per això la tasca de NUPL és essencial sobretot per les minories i dels grups marginats.

Per la seva feina com a advocada defensora i la seva implicació amb la comunitat indígena, ha rebut amenaces, persecucions i assetjament; i s’ha situat entre els focs creuats de l’exèrcit, de la policia i d’assassins a sou. Arran d’aquesta situació, va haver de marxar del país.

El setembre del 2020 va rebre 3 mesos de protecció internacional als Països Baixos, a través de l’organització Justice and Peace, però el retorn a Filipines a finals de desembre no va ser possible a causa de la situació d’alt risc en la qual encara es troben les persones defensores de drets humans a Filipines, especialment advocats i advocades.

Scheduled Activitats