Català per a tothom
Llengua cultura i tradició
Català per a tothom és el projecte de l’Ateneu que concentra les activitats de foment l’ús social del català. A través d’aquest projecte volem facilitar la integració de la ciutadania nouvinguda i la promoció i defensa de la llengua, la cultura i les tradicions de Catalunya.
El català a l’Ateneu no és només una llengua, sinó una eina d’acolliment social que apropa a un conjunt de tradicions i entitats culturals del municipi.
És el curs més elemental, adreçat a persones nouvingudes que no parlen ni entenen el català. S’ofereix de manera intensiva en blocs de 45 h, tal com estableix la llei d’acollida. En aquest curs et donem les eines i recursos bàsics per desenvolupar-te en català en situacions quotidianes, amb l’objectiu de facilitar la integració en la vida social i cultural del municipi i assolir els coneixements mínims per validar el primer certificat.
Consulta els horaris i preus d’aquest trimestre.
Aquest curs correspon al nivell A1, certificació oficial validada pel SLC.
Ortografia, lèxic i expressió escrita.
Aquest grup està adreçat a persones que ja parlen català però que no el saben escriure o que volen millorar l’ortografia i el lèxic.
S’ofereix en dos nivell, inicial i avançat.
Consulta els horaris i preus d’aquest trimestre
Aquests cursos de conversa estan dirigits a l’alumnat que, un cop fets els cursos inicials, necessita tenir un espai per practicar en grup tot el que ha après, perdre la por inicial a parlar i continuar ampliant el seu vocabulari.
Consulta els horaris i preus per aquest trimestre
Aquest curs està pensat per a aquelles persones que es volen presentar per lliure a l’examen del nivell superior de català. Es donen els coneixements i recursos necessaris per poder superar la prova oficial d’aquest nivell.
No hi ha cursos programats properament
Aquest projecte, iniciat el curs 2008-2009, proposa un seguit d’activitats mensuals gratuïtes per apropar la població nouvinguda (i tot aquell que hi vulgui participar) a activitats o iniciatives de la realitat social catalana amb la finalitat de donar a conèixer la nostra cultura, tradicions, llengua i història i promoure l’ús social de la llengua catalana.
Les activitats es plantegen de manera oberta a tot el municipi i l’objectiu d’aquest programa d’activitats és promoure l’ús quotidià del català com a eina per a la integració real de les persones en un territori, a partir d’iniciatives lúdiques i culturals.
Des del 2011 l’Ateneu col·labora de manera voluntària amb el Pla d’Entorn de l’Ajuntament de Sant Cugat en l’organització, a diferents escoles, d’activitats per a la pràctica i el foment de l’ús del català.
A diferents escoles de la ciutat, doncs, s’organitzen grups de conversa de nivell elemental durant els mesos escolars per a pares i mares de l’alumnat nouvingut, i en horari de tarda per coincidir amb l’hora d’entrada i de recollida dels infants. Aquests espais de conversa realitzen a les mateixes escoles per facilitar l’assistència de les famílies, ajudar-los en la seva integració i donar-los una porta d’entrada a la ciutat a través de la llengua i d’activitats relacionades.
Aquest projecte es realitza en col·laboració amb el Pla Educatiu d’Entorn de l’Ajuntament de Sant Cugat i la Creu Roja Rubí-Sant Cugat.
L’objectiu d’aquest espai és facilitar i garantir el primer contacte amb la llengua catalana a la població nouvinguda, i informar-los dels serveis i recursos útils per a la seva integració.
És un espai de conversa inicial on els nouvinguts s’hi poden incorporar en qualsevol moment, i que els serveix de preparació per a començar el curs de català inicial el següent trimestre.
Es presenta el català com a llengua d’acollida amb informació bàsica sobre la llengua i la societat catalanes, la situació geogràfica de Catalunya, les llengües oficials que s’hi parlen i la llengua catalana vista des d’altres llengües.
L’espai està pensat en format d’una trobada setmanal d’una hora, o hora i mitja, de gener a juny i d’octubre a desembre, tot i que degut a la situació causada pel COVID-19 aquest espai es reprendrà el mes d’octubre, en els següents horaris:
L’espai està dinamitzat per voluntaris que condueixen les sessions
El PractiCAT és un espai en línia amb recursos lingüístics per a les persones nouvingudes que no dominen la llengua catalana, però també, per a aquells que, tot i saber-ne, en volen aprendre més, corregir errors o consultar dubtes.
El PractiCAT té espai també per a les tradicions, a través del qual pots conèixer les festes populars i els costums propis de Sant Cugat i Catalunya.
ESPAI DE LES TRADICIONS
L’Ateneu forma part de la Comissió municipal de català des de la seva creació, l’any 2014. Aquesta comissió està formada per serveis i institucions establertes al municipi que treballen per al foment, coneixement i ús de la llengua catalana com a finalitat pròpia. A més de l’Ateneu, entitats com Creu Roja Sant Cugat-Rubí, el SLC i els àmbits de polítiques socials i Pla d’Entorn de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès formen part de la comissió.
Gràcies a aquestes activitats, l’Ateneu forma part des del 2010 del Cens d’entitats de foment de la llengua catalana de la Generalitat de Catalunya (Resolució CLT/1851/2011, de 13 de juliol DOGC núm. 5930, de 28.07.2011).
També, i des de l’any 2008, l’Ateneu té establerts convenis de col·laboració amb el Consorci per a la Normalització Lingüística i dona suport al programa Voluntariat per la llengua.