Club Social Espai de Lleure

Lleure social per a persones amb una problemàtica de Salut Mental de llarga durada

QUÈ ÉS?

El Club Social de l’Espai de Lleure és un espai de trobada, relació i lleure que fomenta l’activitat de les persones amb problemàtica de salut mental de llarga durada. L’Espai de lleure va iniciar la seva activitat l’any 2013 amb el suport de l’Ajuntament de Sant Cugat i la Diputació de Barcelona, i puntualment, de l’Obra Social de la Caixa.
 
Actualment, el projecte forma part de la cartera de serveis de la Generalitat de CatalunyaEl Club es desenvolupa en els espais i amb els recursos de l’Ateneu i inclou accions obertes de sensibilització i lluita contra l’estigma en el marc de la programació cultural de l’Ateneu.

COM TREBALLEM?

El projecte es desenvolupa en blocs trimestrals i té quatre línies de treball:

  1. Tallers guiats: activitats exclusives pels usuaris del Club Social de diferents temàtiques dirigits per un tallerista especialista; és el cas de pintura, esports, noticiari, escriptura, ballem-nos, horts urbans, fotografia participativa i piscina (temporada d’estiu).
  2. Tallers autogestionats: Propostes de les persones usuàries que dinamitzen elles mateixes amb el suport de la coordinació. Aquestes activitats estan destinades a persones usuàries del servei i altres persones de serveis assistencials que no necessàriament han pertànyer al Club Social, és el cas d’escacs, cuina, jocs de taula i caminades.
  3. Activitats d’intercanvi social: activitats o tallers que es realitzen en espais comunitaris on participen tant usuàries del Club Social com persones externes. És el cas de les caminades, l’activitat física i esports d’intercanvi i teatre d’intercanvi (companyia El Tinglat, que ha participat en diverses edicions de l’Altre Festival).
  4. Sortides i esdeveniments culturals: programació d’esdeveniments culturals i sortides de cap de setmana del nostre territori a un preu assequible, facilitant així el seu accés a la cultura i fent-los partícips de la vida cultural de la ciutat, sobretot a través del programa Apropa Cultura. També participen de les activitats culturals gratuïtes que oferim a l’Ateneu.

QUI EN POT FORMAR PART?

L’objectiu del Club Social Espai de Lleure és treballar directament relacions interpersonals, l’autodeterminació i autonomia de les persones que en formen part i buscar la inclusió social plena i satisfactòria.

Les persones participants del Club Social Espai de Lleure han de tenir les següents característiques comunes:

  1. Complir criteris de trastorn mental acreditat mitjançant informe d’un/a professional de l’àmbit de salut mental.
  2. Tenir més de 18 anys.
  3. Tenir la residència en un municipi de Catalunya i, per a les persones estrangeres, complir els requisits que estableix la normativa vigent d’estrangeria i d’acollida i integració de les persones immigrades.
  4. Estar en un període d’estabilitat clínica de la seva malaltia i mantenir una motivació i autonomia suficients per realitzar les activitats pròpies del servei, que s’ha d’acreditar mitjançant un informe signat pel professional que coordina el servei.

ALTRES ACCIONS RELACIONADES AMB LA SALUT MENTAL

Properes activitats de sensibilització i difusió en salut mental

  • Dijous 16 de maig. Cinefòrum amb el documental Bailar la locura. (2022, Maiol Virgili y Marta Espar). Sinopsi: En un viatge humà que recorre emocions, dubtes i experiències, un grup de ballarines tracta de compondre una coreografia que trenqui els estigmes associats a la salut mental. Amb posterior col·loqui moderat pel Club Social Espai de Lleure.
  • Dijous 20 de juny. Conferència L’autisme i el bullying, quan l’excepció es converteix en la norma. Xerrada sobre el  bullying envers les persones diagnosticades amb TEA.Amb la participació de l’associació Aliats amb l’Autisme i la presència i col·laboració de la presidenta de l’associació, Marta Ribot, mare d’una adolescent amb TEA. L’Èlia Brucart, psicòloga especialista en autisme i dificultats d’aprenentatge, i directora del projecte Aliats, i la Claudia Ceacero, monitora d’Aliats, estudiant d’integració social, i amb diagnòstic de TEA.

Activitats de contacte social obertes a tothom

Dimecres de 9.45 a 11 h.  – Preu trimestral: 10€ – Lloc de trobada: plaça Octavià

Dilluns de 12 a 13.30 h  – Preu trimestral: 10€ – Lloc de trobada: Pavelló Municipal de Sant Cugat del Vallès (PAV3).

Divendres de 12 a 13.30 h  – Preu trimestral: 10€ – Lloc: Teatre de la Unió

L’EQUIP DEL CLUB SOCIAL

Atenció directa:

Magda Montoro Terribas

Psicòloga General Sanitària i coordinadora i dinamitzadora del Club Social Espai de Lleure des del gener de 2021, on també és tallerista d’algunes activitats.

Marcel Cuesta Ventura

Diplomat en fisioteràpia per la UIC, amb formació de postgrau i especialització en fisioteràpia esportiva, coordina l’activitat física i esportiva del Club Social de l’Espai de Lleure, on també és monitor i tallerista.

Organigrama:

Talleristes:

Anne Decís

Va estudiar disseny gràfic i il·lustració a França. Es dedica a la il·lustració de llibres infantils i ha col·laborat amb algunes revistes i editorials franceses. És tallerista de pintura al Club Social Espai de Lleure.

Roger Casadellà

Roger Casadellà Pallicera

actor, clown, titellaire, narrador i director de teatre. Forma part de l’equip docent dels Tallers de Teatre de Silvia Serván on fa de tallerista i dirigeix la companyia de teatre formada pels usuaris del Club Social “El Tinglat” des de 2016.

Ana Pérez García

Amb formació en dansa i teatre i una àmplia, experiència com a docent, dirigeix i gestiona l’estudi de dansa La Tacones, on imparteix el taller “Ballem-nos” pels usuaris i usuàries del Club Social Espai de Lleure. Té també experiència com a directora teatral, coreògrafa, ajudanta de direcció, assistenta de moviment i producció d’espectacles.

Amanda Bernal Pérez

Antropòloga, fotògrafa i gestora cultural. Llicenciada en Belles Arts i màster en Gestió cultural i en Antropologia i Etnografia, focalitzant-se en imatge i salut mental. També té formació en fotografia participativa. És facilitadora en aquesta metodologia, i facilita el grup de fotografia participativa al Club Social Espai de Lleure.

Laura Martínez

Amb formació de dansa contemporània a l’escola ÀREA de Barcelona i Tècnica Alexander a l’escola ATON dels Països Baixos. És tallerista d’aquesta disciplina al Club Social Espai de Lleure. També és psicoterapeuta en moviment (DMT) per la UAB. Pertany a les associacions nacionals d’ambdues disciplines (APTAE i ADMTE). Treballa en sessions individuals amb adults i joves i també en grups regulars. Actualment, està finalitzant el Grau de Psicologia a la UOC.

GALERIA D’IMATGES:

VÍDEOS DE LES ACTIVITATS DE SENSIBILITZACIÓ:

FORMULARI DE CONTACTE

Vols contactar amb nosaltres? Deixa’ns les teves dades i ens posarem en contacte amb tu:

També ens pots escriure un correu a espailleure@ateneu.cat o clubsocial@ateneu.cat o trucar al 936745195 i preguntar per la Magda o el Marcel.

Col·labocacions amb el Club Social Espai de Lleure