CURS DE CREACIÓ DE VIDEOPOEMES
Curs gratuït de creació de videopoemes impartit per l’artista visual Irene Solé Canet. El taller va tenir lloc el dissabte 15 de març a l’Ateneu i va voler referents i recursos tècnics i artístics per poder crear els seus videopoemes. Aquí podeu descarregar el guio de la classe que la professora va compartir amb les persones assistents.
VI EDICIÓ DEL CONCURS
FORMULARI DE PARTICIPACIÓ
PROJECCIÓ DELS FINALISTES DINS DEL FESTIVAL NACIONAL DE POESIA
El 13 d’octubre del 2024, a la Unió Santcugatenca, dins d’un dels actes del Festival Nacional de Poesia, es van projectar els 15 videopoemes guanyadors i finalistes de les cinc edicions del Concurs de Videopoemes.
Gràcies al #FNP24 per l’oportunitat de mostrar aquestes peces i a La Unió per totes les facilitats.
GUANYADORS DE LES EDICIONS ANTERIORS
2024
Guanyadora: El diari, d’Irene Solé Canet, a partir d’un poema seu.
Finalistes:
Clarividència, Anna Gas Serra i Marc Cervantes Palma (Composició entre “poema inèdit” d’Anna Gas Serra i “Nocturn per a acordió” de Joan Salvat Papasseit)
Adolescència, de Genís Ristol Domedel, a partir d’un poema seu.
2023
Guanyador: Habitacions a tocar, de Rosa María Arrazola i Nora Jou, a partir d’un poema de Rosa Maria Arrazola.
Finalistes:
I això del blanc i els esquimals, de Gerard Díaz, a partir d’un poema d’autoria pròpia.
La nit més fosca, de Sònia Rísquez Congosto, a partir d’un poema d’autoria pròpia.
2022
Guanyador: Jordi Rubio amb el poema “Companya estimada” del qual ell mateix és l’autor.
Finalistes: “La tarda de Sant Jordi“, de Montserrat Sauret i “El distret“, de Pilar Blasco, que va rebre també el premi especial a partir d’un poema de Gabriel Ferrater.
2021
Guanyadora: Noemí Morral amb el poema “El mar ja no brama” del qual ella mateixa és l’autora.
Finalistes: Vera López, finalista amb el poema “Ja mai més no podré dormir” de Salvador Espriu i Gladys Mendia de Gajardo, finalista amb el poema “Ninò” de Jèssica Pujol Duran.
2020
Guanyadora: Anna Molina Casado, amb el poema Tot és un immens buit, de Montserrat Abelló.
Finalistes: Elisabeth Saltor, amb el seu poema El nostre amor i Jesús Soler i Vilaró, amb el seu poema Retorn.
COM SORGEIX EL CONCURS?
L’any 2020 vam viure un Sant Jordi molt particular, i la situació de confinament ens va fer buscar una forma de poder celebrar aquest dia des de casa. En aquest context va sorgir el I Concurs de vídeopoemes de l’Ateneu, al qual van participar un total de 19 persones de diferents indrets del territori català. D’entre ells, un jurat conformat pel president de l’Ateneu i representants de l’Associació Gabriel Ferrater i Versdonadona2, van triar el tres vídeopoemes finalistes i el públic va votar en les xarxes socials el guanyador.
L’originalitat i varietat de les propostes i la bona acollida del concurs ens van animar a recuperar la iniciativa el 2021 i mantenir-la l’any 2022, incorporant-se Òmnium Cultural Sant Cugat al jurat. L’any 2023 vam projectar el videopoema guanyador en la Mostra de Videopoesia que organitza el Festival Nudo a Barcelona.
L’any 2024 vam apostar perquè el premi tingués un reconeixement en metàl·lic i poder millorar les activitats que envolten el concurs. En l’edició del 2024 també vam projectar els videopoemes finalistes dins d’una de les activitats del Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat.
Esperem que aquest 2025 també estigui ple d’èxits i de poesia!