ALTRES ACTIVITATS AL VOLTANT DE LA POESIA
Amb aquesta edició volem fomentar els esdeveniments culturals que apropen la poesia en relació amb altres arts
Dijous 25 d’abril al pati de l’Ateneu va tenir lloc l’acte d’entrega de premis. Es van projectar alguns dels videopoemes més votats de la V edició i es va fer entrega dels premis. Com a preludi, vam gaudir de l’espectacle de dansa, música i poesia “Si em vagués” de Gerard Díez (Cia. MINIMíssimA), Lali Mateu i Roger Cusidó.
L’Ateneu va oferir el dissabte 2 de març en el marc de la V edició del Concurs de Videopoemes aquest curs gratuït de creació de videopoemes impartit per l’artista Bárbara Cabezas per facilitar a les persones participants referents i recursos tècnics i artístics per poder crear els seus vídeopoemes. Una invitació a recórrer els nostres paisatges interns per a trobar la nostra veu poètica i poder-la recrear en un espai visual.
V EDICIÓ DEL CONCURS
Aquesta cinquena edició hem rebut un total de 96 videopoemes de tot el territori català. Una amplíssima mostra de la varietat i les possibilitats que ofereix aquest llenguatge que uneix poesia i imatge en moviment.
Gràcies a totes les persones que han participat!
VIDEOPOEMES PREMIATS EN LA V EDICIÓ
D’entre tots els videopoemes presentats, el primer jurat del V Concurs de Videopoemes va decidir seleccionar aquestes cinc creacions. D’entre elles, un segon jurat, juntament amb els vots del públic, va triar els dos accèssits, dos finalistes i un guanyador, que es van donar a conèixer durant l’acte d’entrega de premis el dijous 25 d’abril a les 19 h. Aquests són els premiats de la cinquena edició:
Guanyadora (Premi de 300€, un curs trimestral a l’Ateneu i un llot de llibres)
- El diari, d’Irene Solé Canet, a partir d’un poema seu.
- Clarividència, Anna Gas Serra i Marc Cervantes Palma (Composició entre “poema inèdit” d’Anna Gas Serra i “Nocturn per a acordió” de Joan Salvat Papasseit)
- Adolescència, de Genís Ristol Domedel, a partir d’un poema seu.
- Paraules al vent, de Berta Zurita Membrado, a partir d’un poema de Miquel Martí i Pol.
- Cap por a perdre’m, de Judith Carlota, a partir d’un poema seu.
- Nº 10. Maniquí, un videopoema d’Andreu Roig Ollé creat amb intel·ligència artificial a patir d’un poema del seu pare, Jordi Roig Pi.
- Nº 15. Entre Boires, de Lluís Vila Ballester, a partir d’un poema del seu poemari “Lluny, aquí mateix”, recitat amb el cos per la seva filla, Anna Vila.
- Nº 37. No sóc poeta, d’Adolf Priante i Vidal (ADOLF).
- Nº 76. Caminar (un cant), un videopoema col·lectiu del grup de música i poesia Afers Domèstics sobre un poema de Jaume Coll Mariné.
- Nº 90. Amor a prosceni, de Pere J. Pastor, a partir d’un poema propi
VIDEOPOEMA GUANYADOR DE LA V EDICIÓ
GUANYADORS DE LES ANTERIORS EDICIONS
2023
Guanyador: Habitacions a tocar, de Rosa María Arrazola i Nora Jou, a partir d’un poema de Rosa Maria Arrazola.
Finalistes:
I això del blanc i els esquimals, de Gerard Díaz, a partir d’un poema d’autoria pròpia.
La nit més fosca, de Sònia Rísquez Congosto, a partir d’un poema d’autoria pròpia.
2022
Guanyador: Jordi Rubio amb el poema “Companya estimada” del qual ell mateix és l’autor.
Finalistes: “La tarda de Sant Jordi“, de Montserrat Sauret i “El distret“, de Pilar Blasco, que va rebre també el premi especial a partir d’un poema de Gabriel Ferrater.
2021
Guanyadora: Noemí Morral amb el poema “El mar ja no brama” del qual ella mateixa és l’autora.
Finalistes: Vera López, finalista amb el poema “Ja mai més no podré dormir” de Salvador Espriu i Gladys Mendia de Gajardo, finalista amb el poema “Ninò” de Jèssica Pujol Duran.
2020
Guanyadora: Anna Molina Casado, amb el poema Tot és un immens buit, de Montserrat Abelló.
Finalistes: Elisabeth Saltor, amb el seu poema El nostre amor i Jesús Soler i Vilaró, amb el seu poema Retorn.
COM SORGEIX EL CONCURS?
L’any 2020 vam viure un Sant Jordi molt particular, i la situació de confinament ens va fer buscar una forma de poder celebrar aquest dia des de casa. En aquest context va sorgir el I Concurs de vídeopoemes de l’Ateneu, al qual van participar un total de 19 persones de diferents indrets del territori català. D’entre ells, un jurat conformat pel president de l’Ateneu i representants de l’Associació Gabriel Ferrater i Versdonadona2, van triar el tres vídeopoemes finalistes i el públic va votar en les xarxes socials el guanyador.
L’originalitat i varietat de les propostes i la bona acollida del concurs ens van animar a recuperar la iniciativa el 2021 i mantenir-la al 2022, incorporant-se Òmnium Cultural Sant Cugat al jurat.
Al 2024 hem aconseguit que el premi tingui un reconeixement en metàlic i poder millorar les activitats que envolten el concurs, com ara l’acte d’entrega de premis, que es farà al pati de l’Ateneu i comptarem amb un espectacle que uneix dansa, música i poesia.