Xerrada del CSM. Què sabem dels trastorns de conducta? Cervell i comportament

Els trastorns de conducta són un grup heterogeni de problemàtiques de salut mental amb diferents factors de risc i de protecció, tant genètics com ambientals. Suposen una elevada càrrega individual, familiar i social, i necessitem cercar estratègies preventives i abordatges integrals per reduir aquesta càrrega.

En algun d’aquests trastorns poden estar alterades la regulació emocional, la cognició social, la valoració dels reforços o les funcions executives, amb alteracions en l’estructura i/o el funcionament de certs circuits cerebrals que impliquen l’escorça prefrontal, l’amígdala o l’estriat ventral.

El coneixement del cervell ens ajudarà a trencar l’estigma que els envolta, i per apropar-nos a aquesta temàtica tindrem a l’Ateneu el dijous 4 de novembre a les 19 h a la Dra. Roser Nadal, de l’Institut de Neurociències (INc).

Mentora del Màster en Neurociències i Assessora del Programa de Doctorat en Neurociències. Va obtenir el doctorat en psicologia el 1992 a la UAB, va realitzar estades post-doctorals el 1996-1997 a la Universitat de Wake Forest (NC, EUA) i va obtenir un lloc de permanència el 1998. El 2000 va ser Visiting Scholar a la Universitat de Califòrnia a San Francisco, el 2010 a la Universitat de Colorado a Boulder i el 2013 a la British Columbia University. És coautora de més de 60 publicacions. Ha participat en un gran nombre de projectes de divulgació per difondre el coneixement públic de la neurociència conductual. Ha col·laborat amb diverses agències de finançament nacionals i internacionals i revistes científiques. Ha contribuït a la formació de diversos investigadors, dirigint 9 tesis doctorals. Recentment ha rebut el Premi ICREA ACADEMIA en Ciències del Comportament (2015-2019).

Us deixem la presentació que va fer servir durant la seva xerrada en aquest enllaç. Aquí podeu veure el vídeo de l’acte en directe: Canal de Youtube.

Aquesta activitat està inclosa en el Cicle de Salut Mental de l’Espai de Lleure, en col·laboració amb la Marató de TV3. Podreu fer el vostre donatiu a la Secretaria de l’Ateneu o fent una transferència bancària al número de compte ES04 2100 0343 16 0200222096 amb el concepte MARATÓTV3.

CICLE DE SALUT MENTAL

El programa solidari la Marató de TV3 i Catalunya Ràdio tindrà lloc el diumenge 19 de desembre i aquest any estarà dedicat a la Salut Mental, una problemàtica molt comuna que afecta una de cada quatre persones en algun moment de la seva vida i té un alt impacte social, sanitari i de la qualitat de vida de les persones afectades i del seu entorn. La recerca en l’àmbit de la salut mental que impulsaran els fons que es recaptin en La Marató 2021 estarà dirigida a la millora de la qualitat i de l’esperança de vida de les persones.

Des del Club Social Espai de Lleure; un espai de trobada, relació i lleure per a persones que pateixen un trastorn mental o problemes de salut mental de llarga durada que es desenvolupa als espais i amb els recursos de l’Ateneu, hem volgut crear aquest cicle d’activitats vinculat a la Marató de TV3 amb una doble finalitat: per una banda sensibilitzar, visibilitzar i trencar amb el tabú i l’estigma que suposa la Salut Mental en la nostra societat i, d’altra banda, recaptar fons per contribuir en la investigació i la recerca en Salut Mental.

Scheduled Activitats