Català per a tothom: Presentació del llibre “No val a badar”, de Jordi Badia

Activitat gratuïta però necessària inscripció prèvia en aquest enllaç.

Dins el projecte Català per a Tothom, des del 2008 a l’Ateneu es desenvolupa el Programa d’Activitats Culturals que vol apropar la població nouvinguda (i tot aquell que hi vulgui participar) a activitats o iniciatives de la realitat social catalana amb la finalitat de donar a conèixer la nostra cultura, tradicions, llengua i història i promoure l’ús social de la llengua catalana. Les activitats es plantegen de manera oberta a tot el municipi per promoure l’ús quotidià del català com a eina per a la integració real de les persones a partir d’iniciatives lúdiques i culturals.

En aquest context durant el segon trimestre del curs 2023/24 hem organitzat dues activitats obertes a tohom. La primera d’elles serà la presentació de l’últim llibre de Jordi Badia: No val a badar. Més de cent mots catalans intraduïbles, que tindrà lloc el divendres 26 de gener a les 19 h a la sala d’actes de l’Ateneu.

A No val a badar hi trobareu més d’un centenar de mots que, per una raó o altra, són exclusius de la llengua catalana. Són d’aquella mena de paraules que, si les cerquéssim en un diccionari bilingüe ens costaria Déu i ajut trobar-ne la traducció a les altres llengües. Són allò que podríem anomenar «mots intraduïbles». Per aquest motiu no podem badar i cal que els preservem com un bé preuat. A No val a badar hi trobareu exemples de tots aquests mots usats pels nostres escriptors, al costat d’explicacions sobre tots els significats, l’origen i l’evolució de cada un, a més d’una munió de derivats, frases fetes i refranys. La sensació que us deixarà la lectura d’aquest llibre és que tenim una llengua rica i variada i, sobretot, que té recursos per a continuar creixent.

Sobre de Jordi Badia i Pujol

Nascut a Callús (Bages) el 1963. Llicenciat en filologia catalana per la UB, ha treballat de corrector d’ençà que tenia dinou anys per a editorials, a l’administració i, sobretot, en mitjans de comunicació (TVE-Catalunya, Televisió de Catalunya i el setmanari El Temps). Actualment, és cap d’estil del diari VilaWeb i corrector de l’editorial Tres i Quatre.

És autor del llibre Salvem els mots, editat el 2021. També és coautor d’El llibre de la llengua catalana (Castellnou Edicions) i Resolguem dubtes (Edicions Tres i Quatre). És professor de català de secundària en excedència, una feina que el va dur a escriure llibres adreçats als alumnes: un extens vocabulari de dubtes titulat Diccionari escolar. Dubtes, incorreccions i barbarismes (Castellnou Edicions), dos llibres pràctics per a l’ESO –Lèxic 1 i Lèxic 2 (Castellnou Edicions)– i un llibre de text de batxillerat –Llengua i literatura 2n de batxillerat (Edebé).

Manté un blog sobre llengua (El clot de les Ànimes) i fa més de cinc anys que escriu un piulet de llengua a Twitter cada dia feiner.

 

Sessió posterior: Dimarts 13 de febrer: Un món de llengues: la diversitat lingüística i el català, amb Llenguaferits

Scheduled Català per a tothom Activitats
Ateneu Santcugatenc, 16, Avinguda de Gràcia, Sant Cugat del Vallès, Vallès Occidental, Barcelona, Catalunya, 08172, Espanya Mapa