Jordi Camí i Jordi Carreras exposen dins la V Biennal de Qgat Foto a l’Ateneu
En la seva 5ª edició, la Biennal de Fotografia organitzada per Qgat-Foto es continua consolidant com a esdeveniment cultural a la nostra ciutat. Des de l’any 2013, en què es va constituir l’Associació, Qgat-Foto treballa per difondre la cultura fotogràfica a Sant Cugat del Vallès i per donar a conèixer el talent local. Per fer-ho del 15 de desembre al 28 de gener els projectes fotogràfics que conformen aquesta quinta edició ocuparan diferents espais de la ciutat: la Casa de la Cultura, la Cooperativa Abacus, la Biblioteca Central i dues sales de l’Ateneu Santcugatenc.
E=MC² és el títol d’aquesta edició, i és potser també l’equació més famosa del món, que l’any 1946 va ser portada de la revista Times junt amb el retrat d’Albert Einstein. Com explica Enric Curto, comissari de la mostra, aquesta fórmula elegant i senzilla pot servir per descriure aquesta 5ª Biennal, ja que llum, energia i matèria són paraules que també tenen a veure amb l’univers fotogràfic. Els fotògrafs i fotògrafes, a partir de la matèria que els/les envolta i utilitzant la llum, poden generar imatges i explicar històries que comporten una gran quantitat d’energia creativa. Desafiant les lleis de la física, aquesta matèria i energia es converteixen en la força destinada a canviar les idees de l’espectador, així com a transformar la seva percepció de les coses. Una vegada més Sant Cugat del Vallès, a través de la Biennal, esdevé un referent en el panorama de la fotografia d’autor.
Entre els diversos relats visuals que han estat seleccionats per a aquesta ocasió, els que acollirem a l’Ateneu a partir del 16 de desembre seran l’exposició Animàlia, de Jordi Camí, a la sala d’actes i Alta Cerdanya: l’instant en el lloc, de Jordi Carreras a l’espai de trobada.
Animàlia, de Jordi Camí a la sala d’actes
El treball de Jordi Camí té fortes arrels en la fotografia documental i està inspirat pels clàssics d’aquest gènere, però la seva naturalesa eclèctica l’ha portat a produir projectes amb la intenció de créixer en altres direccions estètiques i conceptuals. Ha treballat com a freelance per les O.N.G. Greenpeace, Metges sense Fronteres, la Universitat Internacional de la Pau, els gabinets de Premsa i el de Cultura de l’Ajuntament de Sant Cugat. També ha estat cap de fotografia del Diari de Barcelona i ha publicat en els setmanaris d’El País, El Periòdico, La Vanguardia i revistes com Rutas del Mundo, Descobrir, Altaïr, GEO i National Geographic.
Al llarg de la historia, els animals han estat utilitzats com a mitjà de treball, font d’aliment, entreteniment, protecció per a la llar o el territori, símbol o instrument sagrat i objecte de culte, model de recerca biomèdica, guia per a persones discapacitades, font d’afecte per als seus amos… La relació entre homes i animals ha estat ben variada i les de tipus utilitari no han estat qüestionades durant milers d’anys, però en darrer segle moviments en defensa dels animals han començat a reflexionar sobre el paper dominant dels humans en aquesta relació i han atribuït als animals característiques i valors considerats humans, i a defensar l’existència dels drets dels animals.
HORARIS DE VISITA (pot patir modificacions, consultar abans amb secretaria)
Alta Cerdanya – L’instant en el lloc, de Jordi Carreras a l’espai de trobada
Un treball realitzat en el transcurs de dos anys de pandèmia Covid-19. L’autor, de formació fotogràfica autodidacta, capta uns paisatges que tenen uns valors estètics, però també uns components emocionals i inspiradors de caràcter personal. Les seves imatges fan patent la necessitat que té la humanitat d’entrar en comunió amb la natura. La llum, el vent i la neu en són els principals protagonistes.
HORARI DE VISITES EXPOSICIÓ (pot patir modificacions, consultar abans amb secretaria)