“Un tot a trossos”, exposició de mosaics d’Ana Manau

La sala d’actes de l’Ateneu Santcugatenc acollirà del 12 de gener al 12 de febrer l’exposició “Un tot a trossos”, la primera mostra de mosaic en solitari de l’artista Ana Manau, resident a Sant Cugat, que ens convida a la inauguració el divendres 12 a les 18 h. Entrada gratuïta fins completar l’aforament.

Un tot a trossos

La sel·lecció de peces d’aquesta exposició són una manera de recórrer els 18 anys de trajectòria de l’Ana Manau en l’extensa pràctica del mosaic. Cadascuna de les seves obres representa un moment específic de la seva etapa d’experimentació. Narratives, estètiques, formats, materials, paletes de color, tipus de tall, de beurades… Una suma d’eleccions tècniques i artístiques que donen cos a cada obra a la vegada que mantenen la seva pròpia essència: dilemes, trobades, pors, impulsos, resistències… Espais de transformació on les possibilitats són infinites. No hi ha pressa, només procés que es materialitza en obra.

Per això la importància d’aquesta exposició, perquè per a l’artista suposa un parar per reconèixer-se, compartir-se i permetre que el monòleg doni pas al diàleg. 

 “El mosaic és el centre de la meva recerca, i és sens dubte el meu camí.”

I fidel a les seves paraules, el que avui ens comparteix són instants d’aquest camí de vida. 

Eugenio Echeverria

 

Quan i com

Ana Manau Navarro porta des de l’any 2006 explorant l’amplíssim i versàtil món del mosaic. Ha practicat amb diverses tècniques i materials, s’ha format en tallers de mosaiquistes de Barcelona i d’Itàlia i fa ja uns quants anys que disposa del seu propi taller, primer en un local de La Floresta i actualment en un espai ben equipat en el seu domicili.

Fins ara, ha treballat obra de recerca, comandes directes de clients i també ha fet classes d’introducció al mosaic. Mai ha fet cap exposició oberta al públic en general – excepte la participació en una col·lectiva en la biennal de mosaic contemporani de la ciutat de Ravenna (Itàlia) l’any 2015- i li fa molta il·lusió poder-ho fer per primera vegada a la seva ciutat i en un lloc tan emblemàtic com és l’Ateneu.

Són dues grans motivacions les que la mouen a fer aquest pas: d’una banda, obrir-se als altres a través del seu treball, que és també la seva passió i el seu camí d’autoconeixement; i, per una altra, donar a conèixer a aquest gran desconegut que és actualment el mosaic a pesar que el nostre país forma part del bressol geogràfic d’aquest art mil·lenari i, modestament, mostrar part de les seves infinites possibilitats.

La forma de fer mosaic que més li caracteritza és l’exploració i l’experimentació contínua amb nous materials i maneres d’aplicar-los i, sobretot, de mesclar-los en una mateixa peça. També l’afany de traslladar, interpretar o representar les més diverses temàtiques al mosaic. Pel que fa als intersticis, té una tendència clara a unir molt les peces fent-les pràcticament desaparèixer. Mai ha temut la complexitat ni la laboriositat d’algunes peces, sinó que ha vist això com un incentiu.

Durant tots aquests anys de feina quasi diària, només hi ha hagut una finalitat i motivació, el mosaic en sí mateix. Sense més ambició ni objectiu que seguir provant i profunditzant, sense veure límits en l’aprenentatge que encara avui considera interminable.

 

HORARIS DE VISITA (pot patir modificacions, consultar abans amb secretaria)

DILLUNS: De 12 a 14 h

DIMARTS: D’11.15 a 14 h i de 16.15 a 18.30 h

DIMECRES: De 13 a 14 h i de 16.15 a 17.30

DIJOUS: De 12.45 a 18 h

DIVENDRES:  De 12 a 14 i de 16.15 a 21 h (excepte el 19 i 26 de gener que estarà ocupada a partir de les 18.30 h)

DISSABTES: De 10 a 13 h (excepte el 20 de gener)

Scheduled Activitats
Ateneu Santcugatenc, 16, Avinguda de Gràcia, Sant Cugat del Vallès, Vallès Occidental, Barcelona, Catalunya, 08172, Espanya Mapa