Des de l’Ateneu, i en concret el projecte de l’Ecoateneu, volem aportar el nostre granet de sorra en la sensibilització de la població de Sant Cugat contra el malbaratament alimentari.
Es calcula que un terç dels aliments acaben a les escombraries, i des de l’Ateneu us volem apropar consells, eines i tips per fer una compra més conscient, aprofitar al màxim els aliments que tenim a casa i allargar la seva vida útil per evitar que acabin a les escombraires.
Per aconseguir-ho, aquest 2023 hem tornat a engegar la capanya No ho llencis! amb un seguit d’activitats obertes i gratuïtes amb l’objectiu de fer més fàcil aprofitar tot el possible els aliments i donar informació de qualitat sobre aquest tema a la ciutadania.
Cuinades de temporada i aprofitament al Mercat de Pagès de la plaça de Sant Pere
L’objectiu de les cuinades, que tindran continuïtat al 2023 als Mercats de Pagès, és donar eines i receptes per poder aprofitar al màxim els aliments de temporada i evitar el malbaratament a la cuina de cada dia, al temps que aprofitem els productes del Mercat i omplim el carrer de sabors i olors.
Els dissabtes 9 de setembre, 28 d’octubre i 11 de novembre d’11.30 a 13 h la cuinera Rosa Montoriol compartirà receptes i trucs per aprofitar al màxim els aliments de temporada amb productes del Mercat de Pagès en unes cuinades obertes i gratuïtes en col·laboració amb Valira, que facilitarà els estris de cuina.
Passejants, curiosos i clients del Mercat podran apropar-se per tastar el que es cuina i apuntar els trucs i consells, que també podreu consultar en els documents que acompanyen aquesta pàgina.
Taula Rodona. Parlem de Malbaratament alimentari
El dijous 28 de setembre, 19 h a la sala d’actes vam organitzar aquesta taula rodona on vam convidar a Ivan Enríquez, propietari del restaurant Green Leka, a Alfred March, de La Rural de Collserola, Carles Heras, professor de l’Escola d’Hostaleria de Sant Cugat i Martí Cardona, representant de la Xarxa de recuperació d’aliments de Sant Cugat. Hi va col·laborar: La Transformadora de Collserola
Taller de fermentació i aprofitament: Alegria i putrefacció
El divendres 29 de setembre, de 18 a 20 h al pati de l’Ateneu va tenir lloc aquest taller de fermentació i aprofitament alimentari com a propostes de cocreació, gaudi i interacció multiespècies de la mà de Marta Solans i Carolina Zerpa, del col·lectiu Cuchara.
Passejada etnobotànica: Un món de plantes oblidades
El dissabte 30 de setembre de 10.30 a 12.30 h als horts del carrer Amposta vam fer una passejada etnobotànica per descobrir i reconèixer les plantes silvestres del nostre entorn i els seus usos. Amb Marc Talavera, del Col·lectiu Eixarcolant.
i a més a més…
Mercats de Pagès a la ciutat
Tots els dissabtes de 9 a 14 h davant el Casal de Mira-sol
Segon i últim dissabte de mes de 9 a 14 h a la pl. de Sant Pere
Cistelles de pagès amb La Rural de Collserola
Els dijous de 17 a 19.30 h, recull la teva cistella al pati de l’Ateneu
XIFRES I ACCIONS PER COMBATRE EL MALBARATAMENT
La campanya contra el malbaratament alimentari va guanyar el segon premi de la categoria “Treball en xarxa” dels 34 Premis Ateneus que organitza la Federació d’Ateneus de Catalunya.