Des de l’Ateneu, i en concret el projecte de l’Ecoateneu, volem aportar el nostre granet de sorra en la sensibilització de la població de Sant Cugat contra el malbaratament alimentari.
Com potser ja sabreu, es calcula que un terç dels aliments acaben a les escombraries, i des de l’Ateneu us volem apropar consells, eines i tips per fer una compra més conscient, aprofitar al màxim els aliments que tenim a casa i allargar la seva vida útil per evitar que acabin a les escombraires.
Per aconseguir-ho, aquest 2022 hem organitzat un seguit d’activitats obertes i gratuïtes per a totes les edats amb l’objectiu de fer més fàcil aprofitar tot el possible els aliments:
Cuinades de temporada i aprofitament
L’objectiu de les cuinades, que tindran continuïtat al 2023 als Mercats de Pagès, és donar eines i receptes per poder aprofitar al màxim els aliments de temporada i evitar el malbaratament a la cuina de cada dia, al temps que aprofitem els productes del Mercat i omplim el carrer de sabors i olors.
Els dissabtes 8 d’octubre, 12 de novembre i 10 de desembre amb la cuinera Rosa Montoriol Sabaté i el 29 d’octubre i 26 de novembre amb Laura Torres Gandía, la plaça de Sant Pere, on s’ubica el Mercat de Pagès dos dissabtes al mes, va ser l’escenari de cuinades obertes i gratuïtes en col·laboració amb Valira, que facilitava els estris de cuina.
Passejants, curiosos i clients del Mercat van apropar-se per tastar el que es cuinava i apuntar els trucs i consells de les cuineres, que ara podeu consultar en els documents que trobareu en aquesta pàgina.
Tallers de sensibilització
Es dijous 6 d’octubre al pati de l’Ateneu amb La Rural de Collserola vam descobrir formes per aprofitar al màxim els productes del camp, i vam aprendre que el primer pas per no malbaratar és decidir a on comprem.
El dijous 13 d’octubre vam descobrir tot sobre les abelles i la seva importància al taller familiar de sensibilització amb Melvida de Collserola, que ens va permetre veure una bresca en directe, provar la mel de les seves abelles i, fins i tot, fer una espelma amb la seva cera!
Espectacle infantil Massa Tip
Massa Tip és una proposta interactiva per a tota la família que reflexiona al voltant de la problemàtica del malbaratament dels aliments, tot plegat des d’una mirada “clownesca”, divertida, fresca i carregada de valors i solucions! La cia Arriant Produccions ens va visitar el dissabte 15 d’octubre per presentar al pati de l’Ateneu, davant un públic molt atent, diferents personatges, localitzacions i un reguitzell de sorpreses que ens van portar a situacions en que, sense adonar-nos-en, acabem desaprofitant el menjar.
i a més a més…
Mercats de Pagès a la ciutat
Tots els dissabtes de 9 a 14 h davant el Casal de Mira-sol
Segon i últim dissabte de mes de 9 a 14 h a la pl. de Sant Pere
Cistelles de pagès amb La Rural de Collserola
Els dijous de 17 a 19.30 h, recull la teva cistella al pati de l’Ateneu
RECEPTES DE LES CUINADES ALS MERCATS
Al Nadal farem grans dinars, però la nostra gastronomia està plena de receptes per aprofitar les sobres, que es poden transformar en canelons, croquetes, coques, sopes, truites, amanides o conserves.
Us animem a planificar les compres i ajustar-les a les necessitats, així com a organitzar bé l’emmagatzematge al rebost i la nevera. Pensa que llençar aliments té un alt impacte econòmic, social i mediambiental. Tenim l’obligació moral de fer un bon ús, però des de l’Ecoateneu creiem que aquest esforç comença per triar bé on comprem, ja que en el procés de producció és on més es malbarata.
Per això us animem a canviar d’hàbits i apostar per una compra conscient, sense intermediaris, amb productes de temporada que respectin els ritmes de la terra i sense preocupar-vos per la forma dels aliments. A Sant Cugat tenim oportunitat de fer-ho cada dissabte al Mercat de Pagès de Mira-sol o dos dissabtes al mes a la pl. de Sant Pere. Vens?