Presentació del poemari il·lustrat Quina juerga!! de Dolors Renau

El dissabte 7 d’octubre a les 18 h el pati de l’Ateneu acollirà la presentació del poemari il·lustrat Quina juerga!! de Dolors Renau i Manén (1936-2019), amb fotografies, pintures i aquarel·les de quatre autors diferents. Entrada gratuïta fins completar aforament.

“A cada poema, una imatge; a cada poema, el seu «eco visual». Aquesta és la proposta que ens va llegar Dolors Renau, com si es tractés d’una guia per endinsar-nos en el seu món poètic. El sortilegi opera: una pàgina rere l’altra, a la cruïlla de dues sensibilitats, les obres de Julio Arriaga, Oriol Canals, Tino Rubio i Charo Torres reverberen en la lluminosa poesia de l’autora. Les veus de Rosa Masip i Àlvar Roda, amb les versions cantades d’alguns poemes, ens acompanyen en aquest camí de descoberta. Abans d’acabar viatge fem parada en un capítol més «confidencial», on un seguit d’elements biogràfics, com si fossin veus que xiuxiuegen des del passat, ens parlen també, a cau d’orella, de qui fou aquesta dona, de la vida i la figura de Dolors Renau.

L’escriptora, política, professora i activista santcugatenca Maria Dolors Renau va morir l’estiu de 2019, deixant un llegat poètic inèdit. Ara, els seus fills, Oriol i Berta Canals Renau, juntament amb Neret Edicions, presenten un llibre-homenatge. Quina juerga!! és un llibre multimèdia que aglutina poemes, obres fotogràfiques i pictòriques, versions cantades d’alguns poemes, fragments del seu diari personal i fotografies de l’arxiu familiar.

 

SOBRE DOLORS RENAU

Jo soc tres coses», deia Dolors Renau, «soc psicòloga, soc política i soc escriptora; i a més, soc una mare». Aquesta vena polièdrica va marcar un periple sinuós, portant-la a exercir successivament, entre moltes altres activitats, de psicòloga infantil a l’Hospital Sant Joan de Déu, psicopedagoga escolar a l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, directora de l’Escola d’Educadors Especialitzats Flor de Maig, diputada al Congrés, eurodiputada, directora general de Protecció Jurídica del Menor, responsable de la Secretaria de la Dona a l’Executiva Federal del PSOE, presidenta de la Internacional Socialista de Dones i directora del Gabinet de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona.

En cap moment, al llarg d’aquest camí, va deixar de cultivar l’escriptura com a preciosa i indispensable companya de viatge. Nascuda a l’inici de la Guerra Civil i marcada a foc per les privacions
de la postguerra, el pes de la religió, els «anys de plom» del franquisme i efervescència de la transició, Dolors Renau va viure sempre sota el signe de l’inconformisme i d’un profund anhel de llibertat, tant col·lectiva com personal.

Aquest volum convoca la paraula, la imatge, el so i la música per obrir una singular finestra a l’univers poètic de Dolors Renau, única «baula perduda» en la seva abundant obra ja publicada.

 

Scheduled Activitats