Presentació del llibre “La seducció del canvi”, de Xavier Muñoz

El dijous 2 de març a les 19 h acollim a la sala d’actes de l’Ateneu la presentació del llibre La seducció del canvi, escrit per l’advocat Xavier Muñoz Puiggròs, que va formar part del col·lectiu Ciutadans pel Canvi que, aliat amb el PSC, va ajudar a acabar amb 23 anys de govern de Jordi Pujol a la Generalitat de Catalunya i portar Pasqual Maragall a la seva presidència. Aquella aventura política, que el va dur a ser director general de Dret i Entitats Jurídiques del Departament de Justícia en el primer govern presidit per Maragall, l’explica al llibre “La seducció del canvi” (Editorial Base). És un llibre autobiogràfic que inclou també un cop d’ull a la seva trajectòria personal i professional abans d’entrar en política i reflexions sobre la política catalana d’aleshores i la d’ara.

En la presentació internvindrà el president de l’Ateneu, Àlvar Roda i Fàbregas i l’autor del llibre, Xavier Muñoz Puiggròs.

Entrada gratuïta amb aforament limitat.

 

Sobre La seducció del canvi

Aquest llibre és un relat viscut en primera persona sobre uns moments històrics que, fa quasi dues dècades, varen portar Pasqual Maragall a presidir la Generalitat de Catalunya. La possibilitat d’un canvi polític va seduir l’autor d’aquest llibre, que no compartia les maneres de fer de l’administració pujolista, cosa que el va dur a l’activisme compromès amb el moviment Ciutadans pel Canvi, que va representar una forma diferent d’entendre la política: com un bé col·lectiu i no solament com un patrimoni dels partits polítics de conformació tradicional. Maragall —fora de qualsevol improvisació— impulsà un projecte social, econòmic i mediambiental innovador i seriós concretat en el Pacte del Tinell. Xavier Muñoz Puiggròs, des de la seva responsabilitat en el govern com a director general, liderà una tasca legislativa que generà part de l’actual Codi Civil de Catalunya. Aquest relat, escrit de forma planera i memorialística, és una clara reivindicació històrica de les polítiques de benestar d’una presidència progressista i d’esquerres —la primera des de la Guerra Civil— que va significar el tripartit presidit per Pasqual Maragall (2004-2007).

 

Sobre Xavier Muñoz i Puiggròs (Barcelona, 1955)

És advocat, amb vocació literària. Va ser secretari de l’Ateneu Barcelonès. Ha publicat Alice’s (2018) la biografia de la doctora i humanista Alice Roughton (1905-1995), traduïda a l’anglès per Sussex Academic Press. Ha escrit articles d’opinió als diaris El Punt Avui, Ara i El País, i també estudis de caire jurídic en revistes especialitzades. Pertany al Cos d’advocats de la Generalitat de Catalunya i ha impartit cursos de dret administratiu i dret civil català. Va coordinar l’Informe Pi i Sunyer sobre l’Administració de la Generalitat de Catalunya (2003). Va participar en la fundació de la plataforma civicopolítica Ciutadans pel Canvi, en suport de la candidatura de Pasqual Maragall a la Generalitat. Va ser director general de Dret i d’Entitats Jurídiques del Departament de Justícia de la Generalitat, sota la presidència de Pasqual Maragall.

 

 

 

 

Scheduled Activitats