La cuina de l’Ateneu – Cuina vegetariana, per Stefania Monni
Avui en dia que està tant a l’ordre del dia la cuina vegetariana i vegana, sovint coincideix aquest tipus de dieta amb alguna al·lèrgia o intolerància, més o menys marcada, al gluten.
Així que a poc a poc s’han anat adaptant molts menús, per a què aquestes persones també puguin gaudir i aprendre a preparar plats variats de cuina vegetariana, que per altra banda poden ser boníssims per a tothom, no només vegans o vegetarians! Tot fent aquest exercici, t’adones que el gluten en aliments no processats només es troba en pocs cereals, de manera que és molt fàcil prescindir d’ells i seguir treballant sobre una dieta variada i equilibrada.
De fet, la enorme quantitat de gluten que mengem cada dia es deu en part al mal ús que se’n fa a la indústria alimentària, i sovint aliments que no haurien de dur-ne, porten traces de gluten (com ara un pernil dolç). Per tant, reduir o eliminar el consum de productes industrials o plats precuinats sovint és en part la solució al problema.
En poques paraules, és necessari aprendre a cuinar els plats que ens venen com a elaborats a partir d’aliments bàsics, com ara les verdures, fruites, cereals, llegums, llavors o fruits secs, i la millor opció, és clar, és aprendre-ho a fer de forma ràpida, perquè precisament l’abús que hi ha en el consum de productes pre-cuinats es deu principalment a la manca de temps per cuinar.
Per això la resposta de l’Ateneu de Sant Cugat a tota aquesta qüestió va ser justament programar un taller de cuina vegetariana sense gluten. El taller consisteix principalment en aprendre a elaborar plats frescos i variats, que alhora siguin rics en fibra, vitamines, minerals i proteïnes.
No són plats únicament pensats per a dietes vegetarianes, ni molt menys, ja que fins i tot per a persones que incorporen les carns a la seva dieta aquest tipus de receptes els donen moltes alternatives i noves idees, i són una manera fàcil de tenir opcions per a reduir el consum de carn o peix.
Els plats vegetarians i sense gluten són també l’oportunitat de familiaritzar-se amb altres cereals (i farines en general) a banda del conegut i estès blat, que representa la base de l’alimentació occidental i que cada cop està més manipulat industrialment per a augmentar nivells de producció alimentària, i precisament és això el que causa gran part de les intoleràncies i al·lèrgies.
Un altre repte plantejat en els tallers de l’Ateneu (a banda, és clar, de menjar bé i passar-ho bé) és també desmentir molts mites sobre l’alimentació vegetariana i conèixer-la en profunditat, així com sobre el propi gluten, per altra banda un dels aliments més dimonitzat durant els últims anys.
Quantes proteïnes necessitem menjar? Quantes provenen de la carn? Com actuen sobre el nostre cos? Per a què serveixen i dins de quins aliments vegetals les podem trobar? El gluten és la única font de proteïnes vegetals, o és dolent per la nostra salut? O és dolent l’ús que en fem d’ell…?
T’esperem a l’Ateneu aquest proper 8 de novembre per parlar de cuina vegetariana i aprendre tot el que vols saber!
Stefania Monni és professora de cuina i gastronomia.