Dia Contra la Violència Masclista 2018

Dia Internacional Contra la Violència Masclista

El 25 de novembre va ser declarat Dia Internacional Contra la Violència Masclista el juliol de 1981, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l’àmbit domèstic i la violació i l’assetjament sexual en l’àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

Es va triar aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa), tres activistes polítiques assassinades el 25 de novembre de 1960 mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, en mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Dedé Mirabal, que viu a Bèlgica, és l’única germana que ha sobreviscut. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d’un barranc. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l’ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

Enguany a Catalunya s’ha elaborat un manifest unitari per part de la Generalitat de Catalunya, les Diputacions, l’Associació de Municipis de Catalunya i la Federació de Municipis de Catalunya per al proper dia 25. L’Ateneu Santcugatenc s’adhereix a totes les les celebracions reivindicatives d’aquest dia.

 

PROGRAMACIÓ ESPECIAL A L’ATENEU

Dimarts 20 de novembre, 19 h
Cercle d’Arts de l’Ateneu Sessió d’escolta ‘Dones de la Billboard’
A càrrec de Jèssica Sotodosos, Cugat.cat. Entrada gratuïta

Dijous 29 de novembre, 20 h
Concert ‘La Cambra de l’Ateneu’: Sofia Ribeiro i Bartolomeo Barenghi
Música de Portugal i Brasil. Entrada gratuïta

 

Notícies
Ateneu Santcugatenc Mapa