Viatgem amb Tirant lo blanc


El monogràfic Viatgem amb Tirant lo blanc ens portarà, en dues sessions, a seguir-lo en la seva trajectòria vital… Alhora que ens desplacem pels llocs que van formar part del seu periple, descobrirem amb ell… la cavalleria, l’amor, l’ amistat, el dolor i la felicitat.. i el seu viatge ens permetrà delectar-nos amb la magnífica prosa de Joanot Martorell i comprendre què fa d’ aquesta obra un “clàssic”.

El curs s’adreça a persones interessades en la Literatura, en Història Medieval, però també a tothom que vulgui compartir l’experiència de “visualitzar” els relats literaris d’un món tan màgic com el de les novel·les de cavalleria.

El curs seguirà el relat de manera que, a cada etapa tractarem un descobriment emocional.  

Es farà la lectura alhora que es visualitzaran les imatges i es faran audicions musical per tal de sentir-nos dins del relat.  

Totes les activitats tenen com a fonaments: 

– La “Trobada sensorial”: Llegim, escoltem i mirem per arribar a conèixer i comprendre 

– La Contextualització: Emmarcar el text i el seu autor dins del context històric, per comprendre l’obra.  

La persona que fa el curs proporcionarà els PDF corresponent a les sessions.


Divendres de 10 a 11.30 h

1 i 8 d’octubre

Preu: 24€ (sòcia/soci: 20€)


Professora:

  • Rosa Dopazo

Objectius:

– Divulgar la Literatura de les novel·les de cavalleria, fent-la atractiva i apropant-la a tothom i generar, alhora, coneixement precís, correcte i ben documentat.

– Fer conscients les persones que faran el curs del caràcter multi disciplinar de la Literatura  i de la necessitat d’ un apropament vivencial.

– Obrir un procés de reflexió i fer arribar les claus per a la comprensió de l’imaginari col·lectiu de cada societat i de la importància d’escoltar atentament les veus de les dones per a una comprensió més completa. 

– Posar a l’abast dels alumnes la diversitat de vies per endinsar-nos en una època i generar interès per saber-ne més…. 

– Encuriosir sobre el món de la cavalleria, el Tirant i la figura de Joanot Martorell i incitar el desig de saber-ne més; per tant, fer del monogràfic una porta oberta a nous cursos que s’oferiran i que permetran aprofundir en la aquesta temàtica, en Literatura i la Història Medieval. 

– Endinsar-nos; és a dir, submergir-nos dins l’època de Tirant… Escoltar, llegir, mirar, sentir, tocar per tal de comprendre… accions, reaccions, pensaments i emocions  que allí s’hi narren 

– Fomentar l’aprenentatge actiu i en comunitat, de manera que el grup es converteixi en comunitat d’ ensenyament – aprenentatge, A l’Ateneu hem adaptat horaris, aforaments i mesures higièniques i de distància per complir amb els requisits de la nova normalitat i garantir la seguretat de l’alumnat. Als cursos presencials serà obligatori l’ús de mascareta.Rosa Dopazo

Llicenciada en Filosofia i Lletres, secció Història (UAB). Docència a ESO, Cicles formatius. Creació de Crèdits Variables i Matèries Optatives de l’ àmbit artístic. Cursos i seminaris d’Història de l’ Art a l’ Acadèmia de Belles Arts de Sabadell.