Relats utòpics


El curs, en la seva part teòrica, es concep con una introducció a la literatura utòpica, des dels seus orígens en l’antiga Grècia fins els nostres dies, passant per l’utopisme del segle XIX i les utopies futuristes del segle XX. Esbrinarem les causes profundes de l’utopisme i els recursos literaris que l’han feta possible, a més d’establir una fructífera comparativa amb els gèneres distòpics i ecotòpics que més han prevalgut a l’actualitat. 

La part pràctica consistirà en la redacció d’un conte o història de factura individual, en la qual cada participant farà volar la imaginació vers un món utòpic. Analitzarem els recursos literaris dels grans autors i autores de l’utopisme antic i modern, per mirar d’incloure’ls en els nostres relats a la nostra manera. I en farem l’anàlisi a classe, no sense deixar d’indagar en com, en els nostres propis somnis utòpics, projectem parts de nosaltres mateixos.  

En temps d’una imaginació closa dins de tres parets de maons i una paret de pantalla d’ordinador, mirem al món des de la finestra, obrint un espai a la nostra imaginació social, política i individual. El curs no demana res més que ganes d’aprendre i ganes d’escriure i compartir el que escrivim. Tot serà exposat en un llenguatge clar i planer. 


Els no-llocs d’una imaginació closa

Taller d’escriptura


Dilluns de 19.15 a 20.45 h

Del 18 d’octubre al 13 de desembre

Preu: 78€ (sòcia/soci: 69€)


Llegeix l‘entrevista que El Cugatenc ha fet al professorat!

A l’Ateneu hem adaptat horaris, aforaments i mesures higièniques i de distància per complir amb els requisits de la nova normalitat i garantir la seguretat de l’alumnat. Als cursos presencials serà obligatori l’ús de mascareta.Professorat:

Conceptes a treballar:

  • Tipus de narradors i com triar-lo
  • L’elaboració dels personatges
  • Ritme narratiu
  • Tipus d’estructures narratives

Susanna Camps

És professora de l’Ateneu des de fa més de 10 anys. A més és professora de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i va ser professora del taller d’escriptura i comunicació de la UOC. Doctora en Traducció i Estudis Interculturals i llicenciada en Filologia Hispànica, ha publicat diverses obres en català i castellà.


Xavi López

Xavi López García. Professor de filosofia a la UAB, filòsof, creador de l’escola i espai de vida Filosofia Viva. Practicant i docent de la filosofia com a forma de vida, escriptor i divulgador.