Poesia des d’una mirada de gènere: El cos del delicte


Té gènere el cos (del text)? Hi ha una literatura universal, masculina, i una altra femenina? O el text parla per sí mateix i és fruit de sensibilitats, moments, (cosmo)visions diferents i independents de la mà que l’escriu? En aquest taller disseccionarem un corpus poètic -prescindint del gènere- per trobar-hi les marques que ens portin a resoldre la pregunta inicial.  

L’objectiu del taller és apropar-nos al text, poemes clàssics i actuals, amb una mirada neta que ens permeti gaudir-ne més enllà de pre-judicis estètics. En últim cas, es tracta d’aprendre a llegir per trobar-hi més que paraules.  

Durant aquestes cinc sessions treballarem poesies de diversos autors i autores (en format paper o cançó), d’èpoques i nacionalitats diverses, i combinarem la lectura, la recitació i l’escriptura amb l’anàlisi i el comentari crític. En la primera sessió del curs s’esbossarà el recorregut previst per al taller i es donaran algunes bases teòriques sobre les quals es construirà l’anàlisi que es farà durant les sessions restants. 

A qui va dirigit? Doncs a lectores i lectors amants de la poesia, amb inquietuds estètiques i ganes de compartir-les mitjançant els textos. 


Dilluns de 19 a 20.30 h

Del 8 al 29 de novembre

Preu: 48€ (sòcia/soci: 42€)


A l’Ateneu hem adaptat horaris, aforaments i mesures higièniques i de distància per complir amb els requisits de la nova normalitat i garantir la seguretat de l’alumnat. Als cursos presencials serà obligatori l’ús de mascareta.Professora:

  • Agustina Bassani

Conceptes a treballar:

  • Introducció/presentació del taller 
  • Què és un poema? Quins són els grans temes? 
  • És important l’autoria? 
  • El cos del delicte: poesia que parla del cos 

Agustina Bassani

És professora de Llengua i Literatura a secundària, especialista  en Estudis de Gènere. Imparteix cursos sobre literatura i cinema, col·labora amb el Festival nacional de poesia de Sant Cugat. És feminista de mena.