Manga (Museu del Còmic)

Classes amb Meritxell Bosch

El Manga és un art meravellós, ajuda a l’alumne a expressar-se amb la imatge, a ser més creatiu, a fer que el lector senti amb la imatge i el color i, sobre tot, a sentir-se setmana a setmana més realitzat. 

Temari per trimestres: 

Primer trimestre 

 – Cara, rotació cara 

– Expressions 

– Esquelet i esbós, rotació del cos 

– Fisonomies 

– Línia de moviment 

– Moviment 

– Edats (nen, adolescent, adult) 

– Arrugues de la roba 

– Psicologia del personatge 

– Entendre la llum i l’ombra 

 

Segon trimestre 

 – Introducció a la perspectiva (un punt de fuga) 

– Ficar personatges a la perspectiva 

– Dibuixar la natura. Boscos, escenes marines, etc… 

– Esquelet i esbós d’animals 

– Tipus de plànols utilitzats per a cada vinyeta 

– Perspectiva dos punts de fuga 

  

Tercer trimestre 

 – Estructura d’un guió 

– Creació dels personatges 

– Primeres pàgines Storyboard (brut) 

– Passat a net de les pàgines 

– Tècniques d’entintat (plumilla, pinzell, rotring) 

– Color (tastet d’aquarel·les) 

– Disseny i acabat de portada 

Classes amb Javier Hernández

Des de que es va originar a la dècada dels 50 del segle XX el còmic japonès o “Manga” ha conquistat i enamorat milions de lectors, tant per la seva narrativa fluïda, com per la intensitat emocional dels seus personatges i les històries que explica.

En aquest curs explicarem i analitzarem els autors que van generar que el manga tingués l’èxit a nivell mundial que té avui en dia: Des de autors inicials com Osamu Tezuka, fins als més moderns com Akira Toriyama o Eiichiro Oda.

Les classes combinaran apunts teòrics sobre els gèneres i temàtiques del manga, la indústria del còmic al Japó i les rutines de treball dels seus dibuixants, amb la posada en pràctica de la narrativa, i estil manga: Treballarem expressions, efectes especials, disseny d’escenaris i de personatges, etc.

Es mostrarà també com un producte pot acabar diversificant-se en altres productes derivats, com sèrie d’animació, videojocs, etc.

Aquest curs sorgeix de la col·laboració entre l’Ateneu Santcugatenc i el Museu del Còmic. Es farà al carrer Castillejos, 52

A partir de 13 anys

Divendres de 18 a 20.30 h

Del 21 del gener 8 d’abril

Preu: 190€ (sòcia/soci: 167€)

Prof: Javier Hernández

A l’Ateneu hem adaptat horaris, aforaments i mesures higièniques i de distància per complir amb els requisits de la nova normalitat i garantir la seguretat de l’alumnat. Als cursos presencials serà obligatori l’ús de mascareta.

Professorat:

  • Javier Hernández
  • Meritxell Bosch

Conceptes a treballar:

  • Autors i món editorial
  • Tècniques
  • Treballem expresions

Meritxell Bosch

Meritxell Bosch és dibuixant i professora des de fa més de deu anys. Ha donat classes de còmic a l’escola Joso a Barcelona (la millor escola de còmic de Catalunya) i també ha publicat dues novel·les gràfiques per a nens als E.E.U.U,  les dues nominades als premis Eisner (elOscars del mon del còmic). 

Javier Hernández

Barcelona (1979)

Cursa el títol de Grau superior en Disseny a l’Escola d’Arts aplicades i Disseny Llotja. És dibuixant de còmic i il·lustrador, amb diverses obres publicades tant a França i Bèlgica, com a Espanya. Amb Blechkoller va ser el guanyador del Prix VSD 2012 i finalista al Premi a Millor autor revelaciódel 2013 al Saló Internacional del Còmic de Barcelona 2014 i finalista al Prix Tour d’Ivoire 2020, per The Killmasters.

Actualment és professor d’il·lustració a l’escola Joso.