La filosofia com a forma de vida (II)


La filosofia ha de ser un exercici clar, accessible a tothom, exposat en un llenguatge quotidià, i que doni accés a les persones a la part més autèntica i profunda d’elles mateixes, així com del món que les envolta.  

Aquest curs està concebut per a facilitar l’accés a la filosofia a totes aquelles persones que hi tinguin un interès viu. A través d’un viatge pels  diferents corrents i escoles de la filosofia antiga veurem com la filosofia va ser, i és, una pràctica i un estil de vida que ens pot encaminar a esdevenir més conscients, més lliures, més empàtics i més atents al que ens passa i al que passa en el món.  

 La filosofia com a forma de vida (II)

Aquesta segona part està destinada a endinsar-nos en figures culturals que, al llarg dels segles, han arribat a formar part de l’inconscient occidental i de la nostra ànima col·lectiva.

Sessió 1: El vol de l’ànima: Apol·lo, Orfeu, Pitàgores
Tres figures que inauguren els fonaments de la filosofia entesa com a coneixement de les profunditats de l’ànima humana.

Sessió 2: Plató i Aristòtil, la respiració d’Occident
Dues formes d’entendre l’univers que han marcat l’esdevenir de la cultura occidental, fins a formar part del nostre sentit comú.

Sessió 3: Hipatia d’Alexandria i la fi de les escoles filosòfiques
Icona femenina que encarna les múltiples cares de la cultura filosòfica pagana i la seva decadència i transformació.


Dilluns de 19 a 21 h 

Del 7 al 21 de març 

Preu: 47€ (sòcia/soci: 41€)  


A l’Ateneu hem adaptat horaris, aforaments i mesures higièniques i de distància per complir amb els requisits de la nova normalitat i garantir la seguretat de l’alumnat. Als cursos presencials serà obligatori l’ús de mascareta.Professorat:

  • Xavi López

Contingut del curs:

Què ens aporta la filosofia a la vida quotidiana? 

-El vol de l’ànima: Apol·lo, Orfeu, Pitàgores 

-Plató i Aristòtil, la respiració d’Occident 

-Hipatia d’Alexandria i la fi de les escoles filosòfiques 


Xavi López

Xavi López García. Professor de filosofia a la UAB, filòsof, creador de l’escola i espai de vida Filosofia Viva. Practicant i docent de la filosofia com a forma de vida, escriptor i divulgador.