La filosofia com a forma de vida (I)


La filosofia ha de ser un exercici clar, accessible a tothom, exposat en un llenguatge quotidià, i que doni accés a les persones a la part més autèntica i profunda d’elles mateixes, així com del món que les envolta.  

Aquest curs està concebut per a facilitar l’accés a la filosofia a totes aquelles persones que hi tinguin un interès viu. A través d’un viatge pels  diferents corrents i escoles de la filosofia antiga veurem com la filosofia va ser, i és, una pràctica i un estil de vida que ens pot encaminar a esdevenir més conscients, més lliures, més empàtics i més atents al que ens passa i al que passa en el món.  

 

La filosofia com a forma de vida (I) 

 -Sessió 1: Una ànima incorruptible. Sòcrates, mite i realitat: Sòcrates és, encara avui, un pou de saviesa, de polèmica i de recursos quotidians per viure una vida plena de sentit. 

 -Sessió 2: La llibertat interior. L’estoïcisme, ahir i avui: Mostrarem la complexitat i la riquesa d’aquesta forma de vida filosòfica, de gran utilitat en temps moguts com els nostres. 

 -Sessió 3: Guarir el patiment humà. El jardí d’Epicur, ahir i avui:  L’epicureisme va ser una forma de vida de gran importància a l’Antiguitat. Avui, encara és capaç de proveir-nos amb receptes per a una vida més serena. 

 -Sessió 4: No et creguis tot el que penses. L’escepticisme, ahir i avui: Els filòsofs escèptics es consideraven “metges de l’ànima”. Avui en dia, l’actitud escèptica segueix sent un gran antídot contra la violència i l’autoritarisme. 

La filosofia com a forma de vida (II) – Novembre

Què ens aporta la filosofia a la vida quotidiana?

-El vol de l’ànima: Apol·lo, Orfeu, Pitàgores

-Plató i Aristòtil, la respiració d’Occident

-Hipatia d’Alexandria i la fi de les escoles filosòfiques


Dilluns de 19 a 21 h 

Del 7 al 28 de febrer 

Preu: 62€ (sòcia/soci: 55€)  


A l’Ateneu hem adaptat horaris, aforaments i mesures higièniques i de distància per complir amb els requisits de la nova normalitat i garantir la seguretat de l’alumnat. Als cursos presencials serà obligatori l’ús de mascareta.Professorat:

  • Xavi López

Contingut del curs:

Què ens aporta la filosofia a la vida quotidiana? 

-Una ànima incorruptible. Sòcrates, mite i realitat 

-La llibertat interior. L’estoïcisme, ahir i avui 

-Guarir el patiment humà. El jardí d’Epicur, ahir i avui 

-No et creguis tot el que penses. L’escepticisme, ahir i avui 


Xavi López

Xavi López García. Professor de filosofia a la UAB, filòsof, creador de l’escola i espai de vida Filosofia Viva. Practicant i docent de la filosofia com a forma de vida, escriptor i divulgador.