Cinema: Com mirar una pel·lícula


Quan veiem una pel·lícula acostumem a fixar-nos, sobretot, en la història que ens explica. Els debats posteriors també solen girar al voltant del mateix. Massa sovint deixem de banda la forma de la pel·lícula, és a dir, la manera com se’ns ha transmès el relat; però la fotografia, el muntatge o la banda sonora també formen part de l’experiència viscuda, i fan que una pel·lícula sigui precisament això, una pel·lícula, i no una novel·la o un còmic, també arts narratius. Entendre el cinema és prendre consciència de la multiplicitat d’elements que el conformen i saber apreciar la seva utilització.

Contràriament a allò que es pugui pensar, analitzar un film no li resta emoció, sinó que n’afegeix de noves, les de la descoberta i el coneixement, i són especialment satisfactòries davant les obres ‘difícils’.

Aquest curs té com a objectiu proporcionar paràmetres i eines d’anàlisi del cinema, que no ens diran si un film és bo o dolent (aquesta qüestió és sempre relativa), sinó que ens ajudaran a valorar-lo a partir de la comprensió del seu funcionament. El curs vol ser una mena de complement audiovisual de les guies d’anàlisi fílmic que corren per les llibreries. Per això, seguint alguns esquemes típics de l’anàlisi formal, es proposarà el visionat de fragments de pel·lícules i posterior comentari guiat. Al final, s’hauran treballat els aspectes més rellevants de la creació cinematogràfica.

PAREM ATENCIÓ A LA FORMA DE LES PEL·LÍCULES:
– L’estil narratiu
– La posada en escena
– La posada en imatges
– El muntatge
– La banda sonora


Eines d’anàlisi per valorar una pel·lícula  a partir de la comprensió del seu funcionament 


Dilluns de 19 a 20.30 h 

Del 7 de febrer al 14 de març 

Preu: 70€ (sòcia/soci: 62€) A l’Ateneu hem adaptat horaris, aforaments i mesures higièniques i de distància per complir amb els requisits de la nova normalitat i garantir la seguretat de l’alumnat. Als cursos presencials serà obligatori l’ús de mascareta.


Professor: 

Jordi Codó

Esquema del curs

REFLEXIONEM SOBRE:
– Les diverses dimensions del cinema: art, indústria, expressió cultural
– L’anàlisi i la interpretació d’un film
– Què és una bona pel·lícula?


Jordi Codó

Jordi Codó

Llicenciat en Comunicació Audiovisual i Estudis de l’Àsia Oriental, ha impartit classes de cinema a diverses universitats (URL, ESCAC, UOC, UIC, Tecnocampus). Escriu a les revistes CineAsia i El cinèfil.