Els beneficis dels horts pels usuaris del Espai de Lleure

El projecte d’horts de l’Espai de Lleure de l’Ateneu està ubicat a les parcel·les que l’Ajuntament ofereix a veïns i veïnes, entitats o col·lectius per poder dur a terme projectes socials. Dins d’aquest projecte de la Xarxa Monestir Sant Francesc, les persones usuàries de l’Espai de Lleure disposen d’una parcel·la per cultivar verdures i plantes aromàtiques amb criteris ecològics amb l’ajuda d’un monitor. Els usuaris que hi participen dediquen un temps cada setmana a aquesta activitat a l’aire lliure per entrar en contacte amb la terra, entendre el creixement de les plantes, recol·lectar les verdures i relacionar-se amb les persones que gestionen la resta de parcel·les. Es tracta d’una activitat inclusiva on comparteixen espai i activitats amb persones externes al projecte, la qual cosa li suma el sentit de pertinença comunitària.

Al tractar-se d’una activitat molt variada, els beneficis dels horts en els usuaris que pateixen problemes de trastorn mental de llarga durada són molts: els hi dóna l’oportunitat de sortir a la natura, tenir un ordre, rutines i paciència per entendre els ritmes de la terra i les estacions. També els fa estar actius físicament i tenir una bona alimentació amb els fruits i verdures que recullen de l’hort.

Els obliga a formar-se i buscar conceptes teòrics, i realitzen una activitat molt completa: des de fer planter o triar llavors fins a treballar la terra i millorar el sostrat, a instal·lar el rec i entendre les quantitats necessàries d’aigua per cada planta, la poda de les mateixes plantes, la neteja de les fulles… També aprenen com gestionar les plagues i malalties i entendre com es relacionen els cultius amb els insectes i la resta de flora i fauna… on tots els éssers que hi intervenen són necessaris.

Cada setmana es dediquen uns minuts a l’observació de l’hort, i també és important el moment de la recol·lecció i la posterior cuina dels aliments, que ens dóna l’oportunitat de compartir receptes i coneixements. Es treballa l’autonomia dels usuaris, que fan la compra del material necessari per al manteniment dels horts (llavors, eines, cordes…) o s’organitzen per regar, així com visitar altres horts i participar de les assemblees i formacions comunitàries. Com ja hem dit, és una activitat que facilita l’autogestió i coordinació dels membres que hi participen, ja que tot i que existeix un professional que tutoritza l’activitat, finalment són ells qui s’organitzen per realitzar les tasques de manteniment setmanal. El nivell de vinculació i participació és molt alt i requereix un gran compromís per part dels participants, tant en la cura de l’hort com en el manteniment de l’espai i material d’ús comunitari.

En definitiva, els horts són un laboratori viu i natural, una activitat completa amb molts beneficis pels usuaris de l’Espai de Lleure!