Inauguració de l’exposició “La gravetat” del Taller de foto participativa

Del 10 d’octubre al 18 de novembre a l’Espai de Trobada de l’Ateneu Santcugatenc podreu visitar l’exposició col·lectiva amb obres de Magda Costa, Magdalena González, José Joaquín Manzano, Pedro Murcia i Jofre Palau, creades en les classes del taller de Fotografia Participativa del Club Social de l’Espai de Lleure de l’Ateneu, que facilita Amanda Bernal. Inauguració el dimarts 10 dins dels actes de celebració del Dia Mundial de la Salut Mental.

El Club Social Espai de Lleure és un espai de trobada, relació i lleure per a persones que pateixen un trastorn mental sever o problemes de salut mental de llarga durada. El projecte es desenvolupa en els espais i amb els recursos de l’Ateneu, en coordinació amb els integrants de la Taula de Salut Mental i amb suport de l’Ajuntament de Sant Cugat, la Fundació “la Caixa” i la Diputació de Barcelona, des de 2012. Dins el projecte fem activitats de contacte social amb la comunitat, sortides culturals, activitats autogestionades pels propis usuaris i activitats guiades per talleristes de diferents disciplines.

Al Taller de Fotografia Participativa de l’Ateneu han construït un espai d’escolta i acompanyament, de creativitat i relació entre els participants, on han tingut l’oportunitat d’expressar-se artísticament al voltant de temes que per ells i elles són importants. Als tallers han treballat les capacitats materials, simbòliques i artístiques a través del mitjà fotogràfic, integrant noves eines comunicatives i de gestió personal i interpersonal, afavorint l’autonomia de les persones a través de l’art.

Alguns dels temes que hi han pogut treballar han estat la percepció de l’entorn, de la mateixa persona i la relació amb els companys i companyes. L’amor, les pors, els desitjos i les angoixes. També com es relacionen entre ells i quins són els punts de trobada, on s’entrecreua la pròpia identitat amb la de l’altre, adonant-se que el “Jo” no és tan lluny del “Tu”.

Com podreu veure en aquesta exposició, els participants han reflectit amb la imatge les emocions que els ha generat la pandèmia, com els perceben dins la societat i més enllà, com es veu el món a través dels seus ulls. Per tant, aquesta exposició es converteix en una finestra per acostar la seva vivència.

Tot això ho han fet amb un taller setmanal, des de setembre del 2020 fins al juny del 2021, amb la metodologia de la fotografia participativa, coordinat per Amanda Bernal. Aquesta, combina l’ús de la fotografia amb l’acció comunitària des d’una perspectiva participativa i funciona com mediació artística. Aquest espai ha facilitat als participants poder reflexionar, expressar i comunicar la seva realitat particular. A través de l’autorepresentació, han construït en imatges la seva pròpia narrativa, donant visibilitat a la seva identitat individual i col·lectiva. A més de fotografia, també han fet dinàmiques amb tècniques corporals, teatre, música i tècniques de relaxació i visualització.

Ens conviden a apropar-vos, entrar i conèixer-los en la màxima intimitat. Així podran mostrar-nos la seva part més creativa.

Participants

Magda Costa, Magdalena González, José Joaquín Manzano, Pedro Murcia i Jofre Palau

Facilitadora: Amanda Bernal

Disseny i producció: Amanda Bernal

Coordinació: Marcel Cuesta i Magda Montoro

Comunicació: Laura Torres

 

HORARI DE VISITA DE L’EXPOSICIÓ (Consultar abans amb secretaria, pot patir modificacions)

DILLUNS: De 9.30 a 11.30, de 12.30 a 14 h i de 16.30 a 20.30 h

DIMARTS: De 9.30 a 11.30, de 12.30 a 14 h i de 16.30 a 20.30 h

DIMECRES: De 9.30 a 11.30, de 12.30 a 14 h i de 16.30 a 17.30 h

DIJOUS: De 12.30 a 14 h i de 16.30 a 17.30 h

DIVENDRES:  De 9.30 a 12 i de 16.30 a 20.30 h

DISSABTES: De 10 a 13 h

Scheduled Espai de Lleure Activitats