Taller “Temps de cures”, amb Lídia Martínez i La Transformadora
Entrada gratuïta. Recomanable inscripció prèvia en aquest enllaç.
El dimarts 14 de febrer de 11.30 a 13.30 h acollirem a la sala d’actes un taller de sensibilització i reflexió entorn les cures i els treballs a la llar organitzat per la Comunalitat Urbana de Sant Cugat, La Transformadora de Collserola, que serà impartit per la psicòloga Lídia Martínez, membre de La Gresca i de la Comunalitat Urbana de Ripollet.
L’experiència recent de la crisi sanitària de la Covid-19 ha evidenciat la profunda crisi que travessa l’actual model d’envelliment, residències per a la Gent Gran i atenció a la Dependència. La pandèmia ha fet evident fins a quin punt les tasques essencials imprescindibles per la vida són les més invisibilitzades, les pitjors valorades i mancades de drets econòmics i socials.
Tot i que les persones necessitem tenir cura del nostre benestar físic i emocional de manera quotidiana i permanent al llarg de tota la vida, el sistema d’organització social viu d’esquenes a aquesta realitat: la responsabilitat de cuidar recau en poques mans dins les famílies i cercles d’intimitat. Mares, filles, mullers i àvies són les cuidadores principals en la majoria de casos, i dediquen el seu temps, treball i afectes a cuidar dels altres.
Amb iniciatives com aquest taller es pretén:
· Aprofundir sobre el concepte de Cura. Què son les cures i els treballs reproductius? Son tasques visibilitzades? Existeix corresponsabilitat a les famílies? Podem parar de treball digne en aquest àmbit? i de tracte digne a les persones dependents?
· Generar un espai de reflexió i de participació ciutadana que permeti detectar necessitats, reptes i palanques de canvis entorn a l’àmbit de les cures. Generar un espai per poder compartir eines i poder construir estratègies útils i realistes per poder cuidar-nos millor.
· Introduir la Xarxa pel Dret a la Cura Digna que s’està formant també a Sant Cugat.
· Proposta que pretén crear un model alternatiu d’organització del treball de cures i serveis a la llar, que proporcioni benestar i qualitat de vida a les usuàries, les treballadores i les famílies.
· Reconèixer el valor social de les iniciatives d’economia Social i Solidària que ja s’estan creant a altres territoris i que ja estan desplegant la seva activitat en l’àmbit del treball a la llar i les cures, perquè ofereixen un servei amb atenció humana i propera centrat en les necessitats de les persones i lliure d’afany de lucre.
· Generar ocupació de qualitat i dignificar les relacions laborals i contractuals dels i les treballadores professionals.
Si esteu interessats/des en aprendre més sobre aquest tema i en conèixer quines alternatives s’estan donant al municipi per organitzar-nos i en generar lligam entre les persones que cuidem i som cuidades, us convidem al fet que participeu d’aquest taller el pròxim 14/02/2023
Ens necessitem mútuament!!💝
Sobre la Transformadora
La Transformadora de Collserola és un viver d’iniciatives de transformació eco-social, que impulsa actuacions que tenen com a objectiu la informació, formació i sensibilització dels valors de l’Economia Social i Solidària (ESS) i dels béns comuns urbans, així com la creació, acompanyament i reforç de diferents xarxes de suport mutu i d’activitats productives i de creació de valor que enforteixin l’ESS a Sant Cugat.
Ho organitza: La Transformadora
Hi col·labora: Ateneu Santcugatenc