Commemorem els 50 anys de la medalla de la Pau de la ONU a Pau Casals

L’Ateneu Santcugatenc forma part, juntament amb Amics de la UNESCO i Òmnium Sant Cugat, de la Comissió creada a Sant Cugat a per commemorar els cinquanta anys en què en Pau Casals va rebre la medalla de la Pau de les Nacions Unides l’any 1971.

 

Us deixem amb el comunicat que el dilluns 18 d’octubre de 202, va difondre aquesta comissió:

Commemorar és fer solemnement memòria d’un esdeveniment o d’una persona. És per això que, de forma conjunta, l’Associació dels Amics de la UNESCO, l’Ateneu Santcugatenc i Òmnium Cultural a Sant Cugat del Vallès vàrem acordar commemorar els cinquanta anys (24/10/1971) en què en Pau Casals rebia la medalla de la Pau de les Nacions Unides. Acordàvem de fer memòria de la catalanitat amb què Pau Casals es va adreçar davant l’Assemblea General de l’ONU l’any 1971.

Com ens recordava en Josep Maria Casasús, fa cinquanta anys s’estrenava l’Himne de les Nacions Unides que el mateix Pau Casals havia compost. “Acabat el concert, el secretari general de l’ONU posà a Casals la Medalla de la Pau. Reconeixien el compromís del músic català amb els valors de la pau, la justícia i la llibertat. Un honor que ell no esperava. Aquell dia Casals també interpretà al violoncel “Els Cant dels Ocells”, la cançó d’arrel catalana que universalitzà fins a esdevenir un cant solidari i de pau ben compartit. Televisions i ràdios van difondre arreu aquell “jo sóc català”. Casals amplià així la seva frase en aquell discurs: “Catalunya és avui una regió d’Espanya. Però què ha estat Catalunya? Catalunya ha estat la nació més gran del món. Us n’explicaré el perquè. Catalunya va tenir el primer parlament, molt abans que Anglaterra. I fou al meu país on hi hagué les primeres nacions unides. En aquell temps -segle XI- totes les autoritats de Catalunya es varen reunir a Toluges -avui França i aleshores Catalunya- per parlar de la pau. Pau en el món, perquè els catalans d’aquell temps ja estaven contra la guerra, contra la inhumanitat de les guerres. Això és Catalunya”.

Convinguérem que el doctor en història, Sr. Josep Maria Figueres Artigues, biògraf de Pau Casals i resident a la ciutat, reunia les aptituds per ser l’excel·lent comissari de la commemoració Casals a Sant Cugat del Vallès. Les entitats li vàrem encarregar la conferència magistral per tal de situar la significació de l’atorgament de la Medalla de la Pau de les Nacions Unides a Pau Casals, fa 50 anys.

El Dr. Josep Maria Figueres ens ha assessorat en aquesta commemoració, i gràcies a la seva àmplia biblioteca sobre Pau Casals, podrem gaudir de la tria de més de 100 llibres dedicats a Pau Casals. Les entitats organitzadores tenen previstes visites guiades a l’exposició.

La commemoració inclourà el record d’un segon aniversari. Els 60 anys en què Pau Casals va oferir (13/11/1961) un concert a la Casa Blanca, convidat pel President John F. Kennedy. Una mostra de la rellevància internacional de Pau Casals. El recordatori del concert l’oferiran els germans Lluís Claret i Gerard Claret, acompanyats del pianista Àlex Ramírez.

Per a la divulgació de les activitats hem pogut comptar amb la imatge cedida pel pintor i escultor santcugatenc Sr. Lluís Ribas.

Fent memòria del mestratge de Pau Casals, renovem el nostre compromís amb la llengua, la cultura, i la col·laboració de tots, en la memòria del país.

Actes dels cinquanta anys de la Medalla de la Pau de les Nacions Unides a Pau Casals Sant Cugat del Vallès

La primera activitat -que es farà el dijous 28 d’octubre de 19 h a 20 h al Claustre del Monestir– serà una conferència de l’expert i doctor Josep Maria Figueres que tindrà com a objectiu donar rellevància i context a la medalla atorgada a l’artista, després que aquest estrenés i inaugurés l’Himne de les Nacions Unides a l’Assemblea General de l’ONU el 24 d’octubre de 1971. A més a més, a l’esdeveniment s’exaltarà el discurs catalanista que va realitzar Casals un cop li va ser atorgat el premi, des d’on va afirmar que “Catalunya ha estat la nació més gran del món”.

La segona -que es realitzarà del dilluns 15 de novembre al dissabte 11 de desembre a la Biblioteca de Gabriel Ferrater– consistirà en una exposició de 100 llibres dedicats a Pau Casals, cedida pel Dr. Josep Maria Figueres, on els assistents podran valorar la importància que tenia i que encara té la seva figura.

La tercera -que tindrà lloc al Teatre/Auditori de Sant Cugat al dissabte 20 de novembre– serà un homenatge ofert pels germans Lluís i Gerard Claret, juntament amb el pianista Àlex Ramírez, que rememoraran el concert que Pau Casals va fer a la Casa Blanca davant del president John F. Kennedy el 13 de novembre de 1961. Podeu comprar les entrades en aquest enllaç.