Literatura, titelles, cinema i música per commemorar el 25N

Durant tot el mes de novembre, l’Ateneu de Sant Cugat ha programat diferents activitats gratuïtes amb motiu del 25-N, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Per acudir, serà necessària inscripció prèvia a www.ateneu.cat/inscripcions. En aquest enllaç trobareu el programa d’activitats preparat per l’Ajuntament de Sant Cugat.

El dimarts 9 a les 19 h ens endinsarem en l’experiència històrica de l’estigma que encara pesa sobre les dones amb la presentació del llibre Dones al marge. Bruixes i altres històries d’estigma i oblit (Ed. Fonoll, 2021). Un diàleg entre la prosa poètica d’Ivet Eroles i les il·lustracions de Mª Anaïs Miranda que ens presenten, des dels marges d’un món rural, a catorze protagonistes que han estat relegades a l’ombra. Unes, perseguides per bruixes; altres, amb un paper singular dins la seva comunitat.

I per seguir mirant el món des d’una perspectiva de gènere, el dijous 11 a les 20 h parlarem amb Tian Cusidó, dramaturg i director de Can Ninot i amb Marta Esmarats, titellaire de la Cia. Cacauet Teatre, sobre la història de les dones dins les titelles. La xerrada Juguem amb nines, s’emmarca dins les activitats de la VI Mostra de Titelles, fruit de la col·laboració entre Can Ninot i l’Ateneu.

També hi haurà espai per al cinefòrum amb la projecció del documental Zauria(k) el dimarts 16 a les 19 h i el posterior debat. Aquesta activitat també s’integra dins del Cicle de Salut Mental i tracta sobre la bogeria, els malestars i la salut mental des d’una perspectiva feminista. La cinta visibilitza la intersecció entre la salut mental/sofriment psicosocial i les vivències de gènere, mitjançant la realitat de 9 dones.

No podia faltar la música en aquest programa amb motiu del 25-N, i per això el dijous 18 a les 19 h gaudirem del concert del duet Arar dins del cicle La Cambra de l’Ateneu. Marina Tomás (guitarra i veu) i Maria Cruz (saxo i veu) aposten per un format íntim fusionant corda, vent i veus. La reserva d’entrades s’obrirà una setmana abans.

Pel que fa a les exposicions, aquest mes les protagonistes seran les dones amb la inauguració el dia 5 de l’exposició Trossets de Món, d’Anna Maria Roig Tondó a la sala d’actes. Per altra banda l’espai de trobada acollirà els quadres de Gloria Corrons que ens presenta Paisatges de la Palma del 10 de novembre fins al 2 de desembre.

Activitats culturals per tots els gustos amb un denominador comú: la dona i la seva mirada al centre de la creació.