Catalunya a Llatinoamèrica: influències mútues


Divendres alterns de 18.30 a 20 h

Del 29 de gener al 26 de febrer

Preu: 50€ (sòcia/soci: 44€)


A l’Ateneu hem adaptat horaris, aforaments i mesures higièniques i de distància per complir amb els requisits de la nova normalitat i garantir la seguretat de l’alumnat. Als cursos presencials serà obligatori l’ús de mascareta.

Aquestes classes estan pensades per fer-se presencialment, però si la situació ho exigeix, s’adaptarien al format a distància amb les mateixes condicions que els cursos en línia.


Professorat:

  • Arsenio Rodríguez Quintana

Temes a treballar:

  • Vincles socials polítics i culturals de Catalunya amb Llatinoamèrica

Aquest és un curs en què es tracta una actualització històrica sobre com Catalunya va rebre influència d’Amèrica des de la tornada de Colom a Barcelona. Aquí es van veure per primera vegada els ajís, pebrots, que no existien a Europa i que avui formen part de l’esqueixada i l’escalivada. I les mongetes que ara acompanyen la botifarra. O del trinxat, que sense la patata que va arribar del sud d’Amèrica seria molt diferent.

També parlarem que a l’Equador existia el Barcelona Sporting Club des de 1925, i que a Veneçuela hi podem trobar la Nueva Barcelona, i a Mèxic el municipi Coyuca català, l’himne del qual està compost per un català. O que un virrei del Perú i governador de Xile era català. Tampoc no és casualitat que Pau Casal morís a Puerto Rico, i que el primer hospital infantil de Barcelona l’obrís un el cubà.

Arsenio Rodríguez

Arsenio Rodríguez Quintana, escriptor i intel·lectual cubà-espanyol, va néixer a l’Havana en 1964, i en la seva Universitat va estudiar Història. És, a més, poeta, narrador, assagista i bloguer. Va abandonar l’illa en 1999 i avui escriu des de Sant Cugat. Ha publicat 14 llibres i ha participat en publicacions literàries, articles, assajos sobre música, fotos i arquitectura.